Translate

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Υγιεινή Διατροφή με Φαγόπυρο

Αποτέλεσμα εικόνας για φαγοπυροΤο φαγόπυρο είναι ένα εκπληκτικό δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνη. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε πολλές συνταγές που φτιάχνουμε με ρύζι με φαγόπυρο. Μαγειρεύεται πολύ εύκολα και με φρέσκα αρωματικά και λαχανικά γίνεται πολύ νόστιμο.  Συχνά θα δοκιμάζουμε και θα φτιάχνουμε συνταγές με φαγόπυρο γιατί όχι μόνο κάνει καλό στον οργανισμό μας αλλά και γιατί μας βοηθάει να χάνουμε κιλά και να διατηρούμε το βάρος μας χωρίς να πεινάμε!

Επίσης νιφάδες φαγόπυρου μόνο του ή μαζί με βρώμη στο πρωινό μας μπορούν να μας γεμίσουν με όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δίνοντας μας τόνωση αλλά και ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουμε στους έντονους ρυθμούς.
Αποτέλεσμα εικόνας για gluten free
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνη, βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ, μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Ελαττώνει την χοληστερόλη και σταθεροποιεί τα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα χάρη στις διαλυτές ίνες που περιέχει. Επίσης, βοηθάει την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και δίνει ενέργεια.


Μαγειρεύουμε το Φαγόπυρο (πρώτος τρόπος)

Υλικά 
1 κούπα ωμό φαγόπυρο 2 κούπες νερό
Αποτέλεσμα εικόνας για φαγοπυρο 
Εκτέλεση
 Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το φαγόπυρο να γίνει αφράτο και να απορροφήσει όλο το νερό για 15 λεπτά περίπου. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Καθώς βράζει θα απορροφήσει τα υγρά του και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά.  



Μαγειρεύουμε το Φαγόπυρο (δεύτερος τρόπος)

Φτιάξαμε ένα ελληνικό παραδοσιακό φαγητό με φαγόπυρο και προσθέσαμε φρέσκα αρωματικά που είχαμε στον κήπο μας. Το φαγητό αυτό είναι πάρα πολύ χορταστικό και νόστιμο! Με την ίδια διαδικασία μπορούμε να το φτιάξουμε και με πλιγούρι ή κριθάρι!. 

Υλικά
 4 ντομάτες
4 πιπεριές
2 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πατάτες
1/4 της κούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
Αποτέλεσμα εικόνας για φαγοπυρο
 2 κούπες φαγόπυρο (μουλιασμένο)
 Πολτό από τις 4 ντομάτες
 2 κρεμμύδια
 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
3 κλωναράκια μαϊντανό
 2 φυλλαράκια φασκόμηλο
1 κούπα νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση
Αποτέλεσμα εικόνας για φαγοπυροΚαθαρίζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Πολτοποιούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, κόβουμε σε μικρά κομματάκια το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε και τρίβουμε 2 κρεμμύδια.  Σε ένα μπολ προσθέτουμε το φαγόπυρο, τον πολτό από τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φρέσκα αρωματικά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε το εσωτερικό απο τα λαχανικά μας και τα γεμίζουμε με το φαγόπυρο. Βάζουμε περίπου 2 κουταλιές σε κάθε ντομάτα και πιπεριά, ενώ 1 κουταλιά στα κολοκυθάκια και στο κρεμμύδι. Δεν γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι πάνω αφήνουμε ένα περιθώριο 1 εκατοστού. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα και γύρω από τα λαχανικά. Προσθέτουμε νερό και ελαιόλαδο στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
  Θερμίδες 1 γεμιστή ντομάτα: 210
Θερμίδες 1 γεμιστή πιπεριά: 200 Θερμίδες



Faskomilo
#Fine Greek Products#
Tsikritzi 2-Heraklion-Crete







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου